ساز ملی ایران زمین “تار” نام دارد.قدمت این ساز به 2000 تا3000 سال می رسد اما زیبا ترین تصویری که می توان به آن استناد کرد مجلس بزم شاه عباس صفوی در کاخ چهلستون اصفهان است.
ساختمان تار: این ساز تشکیل شده از : کاسه،نقاره،دسته،سرپنجه کاسه ی تار:از چوب درخت توت تراشیده می شود. چوب درخت توت به خاطره صدای مطلوبی که تولید می کند در اکثر ساز های خانواده ی تار مثل دوتار،سه تار،تنبور استفاده می شود.
دسته تار : دسته ی تار عموماً از چوب گردو تراشیده می شود و برش آن ترفنده خاصی دارد به طوری که پس از باریک شدن و تراز شدن،دسته تار حرکت نکند و یا پیچ نخورد.
سرپنجه:سرپنجه هم نیز از چوب گردو درست می شود که جمعاً شامل 5 قطعه چوب است.
استخوان شتر:قلم شتر را پس از تمیز کردن،توسط اره های فلکه خاتم بری برش می دهند(مانند یک تنه ی درخت) سپس به الوار های باریک تبدیل می شود و به مدت 3 تا 5 هفته در آب آهک می دهند تا چربی آنها خارج شود و سفید شوند،سپس پرداخت شده و برای استفاده به کارگاه می آیند.
شاخ قوچ کوهی: خرک تار ، سیم گیر ، شیطانک ، از شاخ قوچ کوهی درست می شود. دلیل آن هم صدای مقبول تری بوده که سازندگان و
نوازنده گان قدیم به آن رسیده بودند.
شاخ قوچ را پس از برش عرضی به اندازه ی 6 سانتی متر برش می زنند و از هرکدام از تیکه ها به تناسب ضخامت شاخ برای ساخت خرک،سیم گیر و شیطانک استفاده میشود.
پوست بره تودلی:گوسفند هایی که حامله هستند و ندانسته ذبح میکنند را دباغی می کنند باید دقت کرد که این پوست به قدری نازک است که با یک بی احتیاتی کوچک پاره می شود.
پرده تار:برای پرده های روی دسته ی تار ، سه تار، دوتار از روده ی بره دباغی شده ( زه تابی شده ) استفاده می شود به این صورت که روده گوسفند را پس از تمیز کردنند و چربی زدایی در کارگاه زه تابی به صورت نخ هایی باریک در می آوردند و آنها را به تناسب سفارشی که دارند دو رشته ای یا سه رشته ای به هم می تابانند.1
تمامی مواردی که ذکر شد چوب،استخوان،پرده،شاخ که در ساخت تار استفاده میشود هرچقدر کهنه تر باشند صدای ساز در زمانی که آماده می
شود مطلوب تر است.
سازندگان حرفه ای این کار انبار کوچکی برای چوب و هرکدام از متریال هایی که استفاده می کنند دارند.
به این صورت که مثلا استخوانی که ده سال پیش برش خورده را امسال استفاده میکنند یا کاسه ی تاری را که هفت تا ده سال پیش به صورت
کلفت کاری تراش خورده را امسال استفاده میکنند.برای شاخ حتی بعضی از قُدما معتقد بودنند که شاخ های کهنه ی بالای بیست تا سی سال،
کار شود بسیار مطلوب تر و باکیفیت تر میشود.